Bel: +31 (0)20 210 33 34

Vrijspraak in omvangrijke mensenhandelzaak

Vrijspraak in omvangrijke mensenhandelzaak
15 november 2016 R. Jonkers

Nieuwsbericht – 15 november 2016.

De Rechtbank Amsterdam heeft op 11 november 2016 de verdachte die door mr. Van Gemert en mr. Jonkers werd bijgestaan vrijgesproken van mensenhandel. Door het Openbaar Ministerie was in deze zaak aanvankelijk een celstraf geëist van 24 maanden, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Het Openbaar Ministerie had ter zitting uiteengezet dat onze cliënt nauw betrokken is geweest bij het faciliteren van de prostitutieslachtoffers in een megazaak tegen meerdere “pooiers” op de Amsterdamse Wallen. Onze cliënt zou uit puur winstbejag woningen aan de prostituees hebben verhuurd, vervoer hebben georganiseerd en geldbedragen via money transfers hebben weggesluisd.

Door Jonkers & Van Gemert advocaten is in de onderhavige zaak aangevoerd dat voor een bewezenverklaring voor mensenhandel te allen tijde sprake moet zijn van kennis van de uitbuiting van het slachtoffer, ook al is dit wettelijk gezien niet vereist. Wij meenden dat deze kennis niet bewezen kon worden.

De Rechtbank Amsterdam is met dit verweer meegegaan, en heeft verdachte vrijgesproken voor mensenhandel.

Dat de rechtbank met ons verweer is meegegaan, kan zeer interessant zijn voor toekomstige mensenhandelzaken. In de praktijk komt het namelijk veelvuldig voor dat er vervolging voor mensenhandel plaatsvindt, terwijl kennis over de uitbuiting van het slachtoffer onvoldoende aangetoond kan worden. Jonkers & Van Gemert advocaten is dan ook zeer benieuwd welke gevolgen deze uitspraak zal hebben voor de verdere rechtsontwikkeling omtrent het leerstuk mensenhandel.

De uitspraak vindt u hier.

Reynier Jonkers