Bel: +31 (0)20 210 33 34

Levensdelicten

Levensdelicten

Wat zijn levensdelicten?

Levensdelicten zijn misdrijven waarbij een dodelijk slachtoffer valt. Indien u wordt verdacht van een levensdelict, is het van groot belang dat u zich laat verdedigen door een gespecialiseerde strafrechtadvocaat. Het betreffen de meest ernstige delicten waarop vaak gevangenisstraffen van 15 jaar, 30 jaar, of levenslang staan. Wanneer u verdacht wordt van een levensdelict zal u hoogstwaarschijnlijk in voorlopige hechtenis worden genomen. Dit kan ingrijpende gevolgen hebben voor uzelf of uw familie.

De meest bekende levensdelicten zijn moord en doodslag. Het kan ook zijn dat poging tot moord of poging tot doodslag ten laste wordt gelegd. Daarnaast zijn er ook minder bekende levensdelicten:

  • Dood door schuld
  • Euthanasie door onbevoegde
  • Doodslag of moord van een kind kort na de geboorte, uit vrees van ontdekking van bevalling (Kinderdoodslag en kindermoord)
  • Abortus door onbevoegde
  • Aanzetten tot zelfmoord

Wanneer zijn levensdelicten strafbaar?

Het doden van een ander is vrijwel in alle omstandigheden strafbaar, ook als er geen opzet in het spel is.

Zelfverdediging

Hoewel iemand ter afwending van onmiddellijk gevaar zichzelf mag verdedigen, vormt dit slechts onder zeer uitzonderlijke omstandigheden een rechtvaardiging om een ander van het leven te beroven. In dat geval zal een verdachte wegens noodweer of noodweerexces wordt ontslagen van alle rechtsvervolging (=niet gestraft) voor het doden van een ander. Een beroep op noodweer(exces) wordt bij een situatie met een dodelijke afloop echter zelden gehonoreerd, omdat er al snel sprake is van disproportioneel geweld.

Euthanasie

Ook het doden van een ander op diens verzoek is strafbaar. Er staat een maximale gevangenisstraf van 12 jaar op. Alleen een arts, die voldoet aan alle wettelijke eisen om euthanasie te mogen plegen, kan onder zeer strenge voorwaarden straffeloos euthanasie plegen.

Er zijn echter wel gevallen bekend waarbij de omstandigheden zo ingewikkeld zijn dat de rechter toch een bijzonder lage of zelfs helemaal geen straf oplegt. Zo is de 71-jarige Albert Heringa wel veroordeeld voor de euthanasie van zijn 99-jarige moeder, maar heeft hij geen straf gekregen.

Wat voor straf staat er op levensdelicten?

Straffen is maatwerk. De rechter neemt bij het bepalen van de strafmaat alle feiten en omstandigheden van de zaak in aanmerking. Daarnaast kijkt de rechter ook naar de persoonlijke omstandigheden van de verdachte.

Anders dan bij de meest voorkomende delicten, is er voor het doden van een ander geen algemene strafrichtlijn gepubliceerd. Wel heeft de wetgever maximumstraffen bepaald:

 

Delict Maximum gevangenisstraf
Moord: levenslang; maximum tijdelijke gevangenisstraf van 30 jaar
Doodslag: maximum gevangenisstraf van 15 jaar
Dood door schuld: maximum gevangenisstraf van 2 jaar
Dood door roekeloze schuld: maximum gevangenisstraf van 4 jaar
Euthanasie door onbevoegde: maximum gevangenisstraf van 12 jaar
Kindermoord: maximum gevangenisstraf van 9 jaar
Kinderdoodslag: maximum gevangenisstraf van 6 jaar
Abortus door onbevoegde: maximum gevangenisstraf van 4,5 jaar
Aanzetten tot zelfmoord: maximum gevangenisstraf van 3 jaar