Bel: +31 (0)20 210 33 34

Online Afpersing

Online afpersing

Wat is online afpersing?

Online afpersing (ook wel genoemd: online extortion of cyberextrortion) komt steeds vaker voor. Onder afpersing wordt verstaan een persoon bewegen om iets te doen of iets na te laten. Veelal wordt het slachtoffer gedwongen om bitcoins te betalen aan de afperser.

Vormen van online afpersing

Online afpersing kent veel vormen, de meest voorkomende zijn:

  • DDoS of DoS aanvallen. Hierbij wordt een server/computer digitaal bestookt met dataverkeer zodat de computer/server tijdelijk onbruikbaar wordt. Pas na betaling van een geldsom aan de aanvaller worden de aanvallen gestopt.
  • Ransomware/Gijzelvirussen. Hierbij worden de bestanden op een bepaalde gegevensdrager versleuteld. De eigenaar kan alleen weer toegang tot zijn bestanden krijgen als er losgeld wordt betaald. Bekende software voor dit soort aanvallen zijn Cryptolocker en Torrentlocker.
  • Afpersing met gevoelige informatie. Hierbij wordt een eigenaar van gevoelige bestanden afgeperst met bekendmaking van die bestanden. Het gebeurt regelmatig dat hackers naaktfoto’s van een ander aantreffen. Er is sprake van online afpersing als de hacker deze bestanden dreigt te publiceren tenzij er geld wordt betaald. Hier kan sprake zijn van overtreding van art. 310 Sr (diefstal), maar er zal ook sprake zijn van art. 318 Sr (Afdreiging met openbaarmaking van geheimen).

Wanneer is online afpersing strafbaar?

Online afpersing bestaat vaak uit meerdere elementen. Zo kan het gepaard gaan met een DoS-aanval, computervredebreuk, diefstal of vernietiging van data. Dit zijn allemaal strafbare feiten waarvoor (veelal) apart een vervolging kan worden ingesteld.

Afpersing met behulp van DoS aanvallen kan bijvoorbeeld strafbaar zijn op grond van:

  • art. 138b Sr (verbod op DoS aanvallen),
  • art. 161sexies Sr (ernstige digitale schade),
  • art. 317 lid 2 Sr (afpersing).

Wat voor straf staat er op online afpersing?

De omstandigheden van het geval hebben veel invloed op een straf. De straf voor online afpersing kan verschillen van een korte taakstraf tot langere gevangenisstraffen. Als voorbeeld dient een zaak waarbij de veroordeelde duizenden computers had besmet met spyware, veel creditcardgegevens had gestolen (waarvan sommige ook gebruikt), en door middel van ransomware een bedrag van $ 2.100 had proberen af dreigen. De verdachte in die zaak is veroordeeld voor 18 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Indien u meer informatie wilt over de hoogte van de straf bij online afpersing, adviseren wij u contact met ons op te nemen.