Bel: +31 (0)20 210 33 34

BUNQ Bank mag bankrelatie opzeggen met Next Exchange

BUNQ Bank mag bankrelatie opzeggen met Next Exchange
29 augustus 2018 R. Jonkers

foto-de-rechtspraak

BUNQ Bank mag bankrelatie opzeggen met Next Exchange

Amsterdam- juli 2018

De Bunq bank mag haar bankrelatie opzeggen met het digitale handelsplatform NEXT.exchange. De cryptobeurs waar onder meer Bitcoin, Etherium, Ripple en Bitcoin Cash verhandeld worden werd door de Rechtbank Amsterdam in het ongelijk gesteld tijdens een kort geding dat zij had aangespannen tegen de BUNQ Bank.

Het handelsplatform voldeed aanvankelijk aan het door de BUNQ bank vereiste rprofiel en kreeg de beschikking over een bankrekening voor het verhandelen van cryptovaluta. Op 16 maart 2018 liet de Bunq bank echter weten de bancaire relatie te zullen beëindigen omdat het risicoprofiel van NEXT Exchange alsnog te hoog zou zijn. De bank vond de facilitering van mining pools, investeringsfondsen, en de facilitering van onmiddellijk uitvoerbare Initial Coin Offerings (ICO’s) een te hoog risico om de zakelijke relatie voort te zetten.

Next Exchange heeft hierop een kort geding aangespallen tegen BUNQ waarin gevorderd werd dat de bankrelatie alsnog werd voortgezet op gronden van redelijkheid en billijkheid. De voorzieningenrechter oordeelde echter dat de opzegging aan de zijde van BUNQ bank naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet onaanvaardbaar was. De bancaire relatie had namelijk nog maar nauwelijks gestalte gekregen en op de bankrekening waren nog maar enkele transacties verricht. Ook benadrukte de rechtbank het risicovolle karakter van onder meer ICO’s op grond van eerder uitgebrachte waarschuwingen van zowel De Nederlandse Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Marketen (AFM).

In onze praktijk zien wij steeds vaker dat het voor start-ups in cryptovaluta steeds lastiger wordt om een bankrekening te openen. Er lijkt sprake te zijn van een zeker ontmoedigingsbeleid binnen de bancaire sector waarbij er steeds wordt verwezen naar een zogenaamd ‘hoog risicoprofiel’ van virtuele valuta. Helaas hebben zowel het AFM en de DNB tot op heden geen enkele duidelijkheid verschaft over de maatregelen die startups kunnen treffen om deze risico’s in te perken.

De volledige uitspraak is te vinden op ECLI:NL:RBAMS:2018:5550

Wilt u zelf advies over cryptocurrencies of heeft u bijvoorbeeld een AML of een KYC beleid nodig voor het openen van een bankrekening? Neem dan contact met ons op via 020 – 210 3334 of stuur een email.

Reynier Jonkers