19 september 2017

Witwastypologieën voor cryptovaluta

De Financiële Inlichtingen Unit

De Financiële Inlichtingen Unit (FIU) is de organisatie die meldingen over ongebruikelijke transacties in ontvangst neemt. Zij moeten bepalen of een ongebruikelijke transactie ook een verdachte transactie is. Bij die beoordeling wordt gebruik gemaakt van witwastypologieeën.

Wat zijn witwastypologieën?

De FIU moet beoordelen of een bij hen gemelde ongebruikelijke transactie ook een verdachte transactie is. Om dat te kunnen beoordelen heeft de FIU typologieën vastgesteld. Dit zijn gedragingen die volgens de FIU in verband met witwassen kunnen worden gebracht. Een witwastypologie is bijvoorbeeld ‘het zonder noodzaak gebruik maken van grote bedragen in contant geld’.

Witwastypologieën voor Cryptovaluta:

Sinds 15 augustus 2017 heeft de FIU Nederland nu ook typologieën voor de handel in cryptovaluta (zoals Bitcoin, Monero, Ether) vastgesteld:


     Typologiëen witwassen Virtuele Valuta

  1. Het meermalen binnen een relatief korte periode vanaf bankrekening(en) opnemen van aanzienlijke contante bedragen, geheel of in delen, zonder een kennelijke economische noodzaak en in combinatie met het meermalen giraal ontvangen van bedragen (waarbij die bedragen in geval van de handelaar in virtuele betaalmiddelen kennelijk afkomstig zijn uit de verkoop van virtuele betaalmiddelen).
  2. De aankoop van virtuele betaalmiddelen waarbij aan ten minste twee van de volgende kenmerken is voldaan:
    • a. de koper biedt zijn diensten aan via internet middels vraag- en aanbodsites;
    • b. de koper stelt geen identiteit van de verkoper vast;
    • c. de koper schermt de eigen identiteit af;
    • d. de koper rent in contanten af;
    • e. de koper brengt een ongewoon hoog percentage wisselcommissie in rekening;
    • f. de transactie vindt plaats in een (openbare) omgeving waar veel publiek aanwezig is waardoor het veiligheidsrisico voor de koper vermindert;
    • g. een legale economische verklaring voor de wijze van omwisseling is niet aannemelijk;
    • h. de omvang van de aangekochte virtuele betaalmiddelen is niet aannemelijk in relatie tot gemiddeld particulier gebruik;
    • i. de koper is niet bij de Kamer van Koophandel en niet bij de Belastingdienst bekend voor het zijn van wisselinstelling.
  3. De koper en/of verkoper maakt/maken bij de verkoop van virtuele betaalmiddelen gebruik van een zogenaamde mixer.

Op de website van de FIU vindt u meer informatie over deze typologieën.

Van melding naar verdenking van witwassen

Als gedraginen rondom een transactie onder een of meer van de typologieën valt, dan betekent dat nog niet dat er sprake is van strafbaar witwassen. Het levert enkel een vermoeden van witwassen op.

Zodra de FIU het vermoeden van witwassen heeft dan kan de zaak doorgestuurd worden naar het OM of de FIOD. Die bepalen vervolgens of er voldoende aanwijzingen zijn om de betrokkene als verdachte van witwassen aan te merken.

Wij zetten ons in voor de juridische ontwikkeling van cryptovaluta.

De cryptohandel levert naast een hoop technische vragen ook een groot aantal juridische vragen op. In hoeverre moeten handelaren bijvoorbeeld aan klantenonderzoek doen? Kan van personen worden verwacht dat zij controleren of Bitcoins van een misdrijf afkomstig zijn, en wat is toch het probleem met het kopen van Bitcoins met contant geld?

Wij constateren dat het Openbaar Ministerie bijzonder kritisch is op de handel in cryptovaluta. het OM legt naar onze mening een te grote verantwoordelijkheid bij handelaren, waardoor de handel in cryptovaluta ernstig kan worden bemoeilijkt. Ons kantoor gaat zich daarom ten volle inzetten om ervoor te zorgen dat rechters een goede en weloverwogen beslissing kunnen nemen in toekomstige zaken over cryptovaluta.

Wij zijn een van de weinige kantoren gespecialiseerd in witwaszaken rondom cryptovaluta.

Wordt u verdacht van het witwassen van Bitcoins of verwacht u dat uw bank een MOT-melding (Melding Ongebruikelijke Transactie) zal maken? Neem dan contact met ons op.

  • cryptocurrencies